Op vakantie met je huisdier

Met je huisdier op vakantie naar het buitenland

Erg leuk dat je je huisdier mee wilt nemen op vakantie, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen die geregeld moeten zijn, voorafgaand aan je vertrek.
Het team van Dierenkliniek Heerhugowaard informeert u hier graag over, zodat jullie veilig en legaal op vakantie kunnen.

Erg leuk dat je je huisdier mee wilt nemen op vakantie, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen die geregeld moeten zijn, voorafgaand aan je vertrek.
Het team van Dierenkliniek Heerhugowaard informeert u hier graag over, zodat jullie veilig en legaal op vakantie kunnen.

Controleer de eisen van het vakantie land
Elk land heeft zijn eigen regels voor het toelaten van huisdieren. Controleer daarom tijdig deze eisen, ook van de landen waar je mogelijk doorheen rijdt voor je op de uiteindelijke bestemming komt. Regels omtrent vaccinaties, in- en exporteisen van bepaalde rassen, quarantaine vereisten en een gezondheidscertificaat van de dierenarts.
Goed om te weten is dat je in Europa maximaal 5 huisdieren mag meenemen naar het buitenland.

Gedetailleerde informatie over regels en wetgeving van Europese landen en daarbuiten kun je vinden op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Zorg tijdig voor de juiste documentatie, zoals Europees dierenpaspoort, chip, gezondheidscertificaat, vaccinatiebewijs en andere certificaten.

Europees dierenpaspoort
Indien je huisdier na 29-12-2014 is geboren, moet je een nieuw Europees dierenpaspoort hebben met gelamineerde identificatiegegevens en vaccinatiegegevens, met in het bijzonder vaak Rabiës.

Controle door dierenarts
Het is belangrijk met je huisdier langs de dierenarts te gaan en indien nodig te laten vaccineren en ontwormen. De rabiës vaccinatie is verplicht: Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek door de dierenarts worden gegeven aan honden vanaf 12 weken oud. Deze vaccinatie geldt alleen als de vaccinatiedatum gelijk of later is dan de chipdatum. Vanaf 15 weken mag een pup dus pas mee naar het buitenland. Voor sommige landen, waaronder Turkije, is een titerbepaling verplicht voor Rabiës.
Anti-parasitica; Sommige landen eisen dat een huisdier voor vertrek wordt ontwormd door de dierenarts. Dit moet dan in het dierenpaspoort worden genoteerd.

Identificatie
Vanaf 1 april 2013 is een chipregistratie bij je huisdier verplicht. Indien je naar het buitenland gaat moet je dier gechipt zijn. Controleer vooraf altijd of de chip goed geregistreerd staat. Dit kun je doen op www.chipregistratie.nl

Informeer de luchtvaartmaatschappij
Als je met je dier naar het buitenland vliegt, informeer dan tijdig de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Deze hebben specifieke regels en eisen voor het reizen met je huisdier.

Ziekten in buitenland

Door andere klimaten komen ook andere ziekten voor dan in ons land. Houd er rekening mee dat je huisdier daarom een groter risico loopt om ziek te worden, zelfs soms pas jaren later. Het is dan ook belangrijk je dier tegen de meest voorkomende ziekten te beschermen;

  • Parvo, Hondenziekte, Hepatitis Contagiosa Canis, Ziekte van Weil (rattenziekte) en Kennelhoest. Tegen deze ziekten wordt bij de dierenarts in Nederland standaard al gevaccineerd.

  • Hartworm: het meest voorkomend in warme landen (subtropen). Middels muggenbestrijding en maandelijkse ontworming, die moet worden gegeven tot een maand na thuiskomst.

  • Leishmania: Rond het Middellandse Zeegebied zijn er ook bepaalde ziekten die worden overgedragen door de zandvlieg. Deze is verantwoordelijk voor het overbrengen van ziekten zoals Leishmania. Het is dus sterk aan te raden je huisdier te beschermen door middel van zandvlieg bestrijding (anti-parasitica).

  • Ehrlichia/Anaplasma/Babesia: je kunt je huisdier beschermen middels tegenbestrijding (anti- parasitica).

  • Longworm: probeer te voorkomen dat je dier slakken eet en ontworm je huisdier regelmatig.

Ook wanneer je in Nederland blijft deze zomer is het belangrijk je huisdier goed te beschermen. Nu de vakantieperiode voor de deur staat kunnen huisdieren in Nederland in aanraking komen met andere ziektes. Denk bijvoorbeeld aan ziektes die andere huisdieren meenemen vanuit het buitenland.

Als laatste adviseren wij om vooruit te plannen, zodat je genoeg tijd hebt om alles te regelen! Een hele fijne vakantie voor jou en je huisdier!

 

W